بازی برای کودک زیر یک سال
اهمیت بازی با کودک زیر یک سال
بازی کردن کودک در هر سن و شرایطی، مهمترین ویژگیش محسوب می شود. بازی و نوع اسباب بازیهایی که در اختیار کودکمان قرار میدهیم، تأثیر مستقیمی بر رشد ذهنی و مهارتهای حرکتی او دارد و به همین منظور باید حساسیت بیشتری در انتخاب بازی برای کودک زیر یک سال داشته باشیم.
كودك در جريان بازی از لحاظ ذهنی، عاطفی، جسمی و اجتماعی پرورش مییابد، زیرا بازی راهی برای ابراز و نشان دادن احساسات است و باعث تخلیه فشار و استرسهای عصبی کودک میشود. بازی با کودک زیر یک سال از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
برخی از اهمیت بازی با کودک زیر یک سال عبارتند از:
- تقویت روابط: بازی با کودک به والدین و نوعی رابطه فراتر از ارتباط پدر و مادر و فرزند کمک میکند و به دو طرف کمک میکند که با یکدیگر بهتر آشنا شوند.
- پرورش مهارتها: بازی با کودک به او کمک میکند که مهارتهای مختلفی مانند تشخیص اعضای بدن، راه رفتن، تشخیص صداها، تکان دادن و … را بیاموزد.
- افزایش تمرکز: بازی با کودک میتواند به او کمک کند تا تمرکز و توجه خود را در طول بازی بهبود بخشد.
- ایجاد اعتماد به نفس: بازی با کودک به او کمک میکند که اعتماد به نفس خود را تقویت کند.
- تقویت ذهنی: بازی با کودک میتواند به او کمک کند تا ذهن خود را تقویت کند و برای یادگیری بیشتر آماده شود.
بنابراین، بازی با کودک زیر یک سال بسیار مهم است و باید در برنامه روزانه والدین جایگاه خاصی داشته باشد.
← بازیهای مناسب برای کودک زیر یک سال
انتخاب اسباب بازی برای کودک زیر یک سال کار سادهای نیست. اما با آگاهی از مراحل رشد او در یکسال اول زندگی، انتخاب میتواند سادهتر میشود.
نوزاد هر روز مهارتهای جدیدی را از راه بازی یاد میگیرد، زیرا انگیزه زیادی برای برقراری ارتباط با افراد و محیط دارد.
بهترین بازی برای کودکان زیر یک سال وسیلهای است که به او کمک کند تا تمرکز، هماهنگی دست و چشم و مهارتهای حرکتیاش (برای غلتیدن و خزیدن) تقویت شود.
بسیاری از بازیها، نوزاد را به هیجان میآورد و او را تشویق میکند تا اولین آواها و واژگان را به زبان بیاورد.
چند بازی مناسب برای نوزادان زیر یک سال به ترتیب زیر است:
1.بازی گم شدن توپ
این بازی مناسب نوزادان زیر یک سال است. نحوه انجام این بازی به این صورت است که:
یک توپ کوچک نرم انتخاب کنید، آن را در یک ظرف درپوشدار بگذارید. از بچه بپرسید توپ کجا رفت؟
او را تشویق کنید که در ظرف را باز کند و توپ بیرون بیفتد مثل جعبههایی که دلقکی بیرون میپرد، افتادن توپ هم برای او جالب خواهد بود. این بازی راهی است که به کودک میآموزد که چیزهایی که او نمیبیند ممکن است وجود داشته باشد.
این بازی، آموزش ثبات هدف و شی است و برای توجه و هوشیاری مناسب است.
2.بازی خرابکردن قلعه
برای این بازی، ظرفهای پلاستیکی یا ظروف ماست و یا کاسههای نشکن مناسب هستند. از این ظروف برای ایجاد یک برج استفاده کنید، به کودکتان کمک کنید که برج را بریزد،
این فعالیت به او یاد خواهد داد که نشانهگیری یک هدف را بیاموزد و باعث بهتر شدن هماهنگی چشم و دست میشود.
3.بازی خودش نیست ولی صداش هست
راه دیگر برای تقویت مفهوم ثبات شیء ( این مفهوم به این معنی است که اگر وسیله ای از جلو چشم کودک برداشته می شود، کودک بفهمد که هنوز آن شی وجود دارد) به وسیله مخفی کردن این اسباب بازی صدادار زیر پتو و یا حوله است.
ابتدا اسباب بازی را به صورت جزئی با پتو بپوشانید، سپس صدای اسباب بازی را در بیاورید و او را تشویق کنید که اسباب بازی را پیدا کند، دوباره اسباب بازی را پنهان کنید، البته این بار به صورت کامل، بازی را تکرار کنید، در صورت پیدا کردن اسباب بازی، کودکتان را تشویق کنید.
4.بازیهای مخصوص حمام
زمان حمام را به زمان اکتشاف و بازی تبدیل کنید. قاشقهای پلاستیکی، آبپاش و کاسه های پلاستیکی را در وان کودکتان بگذارید. او به وسیله آنها ریزش آب را خواهد دید و از آنها لذت خواهد برد. تفریح دیگری هم می توان کرد، یک اسفنج را به کودکتان بدهید اسفنج را خیس کنید. او از فشار دادن اسفنج و ریزش آب لذت می برد.
این بازی باعث افزایش دقت به محیط، یکپارچگی حسی و هماهنگی چشم و دست خواهد شد.
5.بازی با برگها
با کودکتان به بیرون از خانه بروید، برگهای متنوعی را برای او جمع کنید، به او اجازه دهید آن ها را بلند کند و با دستانش لمس کند، بدیهی است که این کار، با نظارت شما انجام خواهد شد. برخی از برگها را در دستتان جمع کنید، تا او بتواند آنها را لمس کند و با جنس آنها آشنا شود و نیز بفهمد که برگی که خشک است می تواند صدا هم داشته باشد. این فعالیت برای ادراک حس لامسه فواید زیادی دارد.
6.بازی دالی موشه
در این بازی، شما صورتتان را می پوشانید و بعد همزمان با آشکار کردن صورت خود، عبارت «دالی» یا «دالی موشه» را بر زبان بیاورید. نوزادان طبیعتاً در واکنش به این حرکت لبخند میزنند یا میخندند. هر بار که یک نوع بازی دالی با کودک انجام میشود، هزاران اتصال جدید بین سلولهای مغزی او شکل میگیرد یا اتصالات قبلی پایدار میشود.
7.بازی ماساژ دست و پا
در 3 ماه اول کودک با دست و پای خودش بازی میکند و از این طریق با اعضای بدنش آشنا می شود؛ بنابراین اگر یک کودک کم توان نمیتواند اینگونه بازی کند والدین می توانند به او کمک کنند، بنابراین دست و پایش را تکان دهید و ماساژ دهید، انگشتانش را به دهانش ببرید و پاهایش را نزدیک صورتش بیاورید تا با اعضای مختلف بدنش بازی کند.
← اسباب بازیهای مناسب کودک زیر یک سال
- تشک بازی: تشک بازی کودک را تشویق میکند تا به اسباب بازیهایی که بالای سرش آویزان شدهاند، دست بزند، آنها را بگیرد و تکان بدهد. از عروسکهای کوچک، جغجغه و اسباب بازیهای موزیکال در تشکهای بازی استفاده میشود. این اسباب بازیها برای کودک جذابیت خاصی دارند و برای جلب توجه او صدا تولید میشود.
- جغجغه و دندانگیر: اولین شیوه بازی کودک، جستجو و اکتشاف است. کودک برای کشف و یادگیری از حواس خود استفاده میکند. بدین ترتیب او از دستها، دهان و پاهای خود برای کشف اجسام استفاده میکند. جغجغه و دندانگیر به دلیل داشتن اشکال، بافتها و جنسهای متفاوت برای کودکان جذابیت خاصی دارند.
- اسباب بازی حمام: فراموش نکنید که در حمام و هنگام بازی کودک در آب نیز میتواند یادگیری اتفاق بیفتد. کودکانبا لمس کردن اسباب بازیهای خود برای خروج آب از آنها، عضلات خود را تقویت میکنند. برخی اسباب بازیهای حمام به وان میچسبند و کودک برای جدا کردن آنها بایستی قدرت دست خود را افزایش دهد.
- برج هوش یا حلقه هوش: کودکان دوست دارند اسباب بازیهای خود را روی هم قرار دهند. قرار دادن حلقهها در یک میله یا چیدن استوانههای رنگی روی هم برای کودکان هیجان انگیز است. کودکان با سعی و خطا، گذاشتن اجسام روی یکدیگر را یاد میگیرند. آنها هم چنین به تفاوت اندازه اجسام دقت میکنند و یاد میگیرند چرا بزرگترین اسباب بازی در زیر و کوچکترین آنها در بالای برج قرار میگیرد.
- بلوکهای اسباب بازی: کودکان توانایی نگه داشتن بلوکهای بزرگ، نرم و پارچهای را با دو دست دارند. نوزادان در ابتدا نگه داشتن یک بلوک در دست را تمرین میکنند و یا آن را از دستی به دست دیگر میدهند. با رشد مهارتهای حرکتی نوزاد، هنگامی که توانایی نشستن و بازی کردن پیدا میکند، کودک میتواند بلوکها را بر روی یکدیگر قرار دهد و با آنها یک برج کوچک بسازد. بلوکها در جنسها و اندازههای مختلف موجود هستند.
- عروسکهای آموزشی پشمالو: گزینه دیگر عروسکهای حیوانات پشمالو و نرمی هستند که فرصت یادگیری برای کودک را فراهم میکنند. این اسباب بازیها برای آموزش رنگها، واژگان و حیوانات برای کودکان طراحی شدهاند. این عروسکها آوازهای کودکانه و لالایی نیز میخوانند.
- اسباب بازیهای علت و معلولی: کودکان با توجه به روابط علت و معلولی، حل کردن مسائل را یاد میگیرند. بدین معنی که وقتی دکمهای را فشار میدهند، یک رشته را میکشند یا نقطه خاصی از یک اسباب بازی را لمس میکنند، واکنشی دریافت خواهند کرد. این پاسخ ممکن است به صورت چشمک زدن یا شنیدن آهنگ یا صدای خاصی باشد.
- اسباب بازیهای موزیکال: تماشای بازی کودکان با اسباب بازیهای صدادار و موزیکال، واقعا لذت بخش است. آنها نه تنها عاشق رقصیدن با آهنگها هستند، بلکه دوست دارند دکمهها را فشار داده و با تکان دادن اسباب بازیها صدای آنها را در بیاورند.
- کتابهای پارچهای: نوزادان هنگامی که والدین برایشان کتاب میخوانند، صحبت کردن را یاد میگیرند. آنها همچنین یاد میگیرند که چگونه صفحات کتاب را ورق بزنند و به تصاویر با انگشت اشاره کنند. کتابهای پارچهای به راحتی شسته شده و تمیز میشوند.
- آویزهای چرخان: آویزهای چرخان برای کودک بسیار سرگرم کنندهاند. استفاده از آویز چرخان بالای تخت نوزاد او را سرگرم میکند و چرخش آهنگین آن، او را به خواب میبرد. به ویژه برای کودکانی که میخواهید یاد بگیرند که خودشان به خواب روند، این وسایل کمک بزرگی به خوابیدن آنها میکنند. این آویزها معمولا دارای آهنگهای کودکانه و لالایی برای خواباندن نوزادان هستند.
- عروسکهای پولیشی: هنگامی که کودک مستقل خوابیدن را میآموزد، نیاز دارد تا با یک شی نرم مانند پتو یا عروسکهای پولیشی احساس امنیت کند. عروسکهای پولیشی نرم و کوچک بهترین گزینه برای کودکانی هستند که مستقل میخوابند.
- بازی با توپ: کودکان عاشق بازی با توپ هستند. آنها دوست دارند برای مدتها توپ پرتاب کنند و بگیرند. بسیاری از اسباب بازیها قسمتی برای ورود توپ دارند.توپ وارد سرسرههای کوچکی شده و از سمتی دیگر خارج میشود.
بازی برای رشد اجتماعی، عاطفی، فیزیکی و شناختی فرزند شما بسیار مهم است. بازی همان ابزار یادگیری فرزندتان در مورد بدن خود و جهان اطرافش است و او برای انجام این کار از همه حواس پنجگانهاش استفاده میکند.
از طریق بازی، او مهارتها و ویژگیهای کلیدی مانند استقلال، خلاقیت، کنجکاوی و حل مسئله را تمرین میکند.
بازی همچنین میتواند بستر مهمی برای بیان احساسات و پرورش مهارتهای اجتماعی کودک باشد.
کارگاه مادر و کودک جی جا با رویکرد بازی محور فرصتی مناسب است تا والدین بتوانند در محیطی امن و شاد به مهارت های لازم برای رشد همه جانبه کودکشان دست یابند.
لیست کارگاه های مادر و کودک جی جا؛
برای مشاهده کارگاه های جی جا روی کارگاه گروه سنی مد نظرتون کلیک کنید
برای فرزندپروری مثبت و تقویت رابطه والدین و فرزند مطالب ما را در جی جا مطالعه فرمایید:
وقتی فرزندانمان اشتباه می کنند چه کنیم؟
تربیت کودک بدون فریاد زدن!
چگونه کودکان را راهنمایی کنیم که تا حد امکان از خوردن غذاهای ناسالم خودداری کنند؟
را های تقویت رابطه بین والدین و فرزند؟
تأثیر سبک فرزندپروری بر آینده کودکان
راه های آموزش ارزش های اخلاقی به کودکان؟
نقش والدین در تربیت فرزندان چیست؟
چگونه عادت های بد کودکان را ترک کنیم؟
کدام مهارت فرزندپروری برای تمرین در مقابل کودک مناسب است؟
چگونه با کودک سرکش یا کودک لجباز رفتار کنیم؟
چگونه با کج خلقی در کودک برخورد کنیم؟
با ما در تماس باشید
برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید
09196396001