شن بازی کودکان
بازی، مجموعه حرکتها و فعالیتهای جسمی و ذهنی است که موجب شادی، لذت و ارتباط با دیگران میشود و در عین اینکه وسیلهی سرگرمی است، جنبه آموزندگی و سازندگی نیز دارد.
درباره فواید بازی و نقش آن در پرورش جسم و روان کودکان، پژوهشهای زیادی انجام شده است و کارشناسان و پژوهشگران به این نتیجه روشن رسیدهاند که بازی، نیاز اولیه و ضروری کودکان است و هر چه امکان پرداختن به بازیهای سالم و سازنده بیشتر باشد، فکر، ذهن و جسم آنها بهتر پرورش مییابد و خصوصیتهای اجتماعی تقویت میشود.
شن بازی کودکان
شن بازی برای کودکان بسیار لذت بخش و دوست داشتنی می باشد که از طریق لمس آن می توانند اشکال مختلفی را در مدل جالب بر اساس قوه تخیل و میزان خلاقیت خود بسازند. این نوع بازی در حقیقت با فراهم کردن محیطی سالم و کاملا استاندارد موجب تقویت مهارت های حرکتی در بچه ها شده و هیجان بسیار زیادی را در آن ها بوجود می آورد که همین امر باعث انتخاب شدن آن به عنوان یکی از شش ابزار اصلی بازی شده است.
کارگاه شن بازی جی جا
در دنیای امروزی شن بازی دارای اهمیت بسیار فراوانی بوده و کودک در حین انجام این بازی تجربههای مفیدی را به دست میآورد و میزان یادگیری کودک افزایش مییابد
کودکان در هنگام بازی با شن میتوانند بافتهای متفاوتی را با دستهای خود احساس کنند و این بازی جز فعالیتهای دست ورزی به حساب میآید.
شن بازی در کودک باعث تقویت عضلات، افزایش خلاقیت، درک بهتر حس لامسه و درمان ترس و استرس میشود.
ما در کارگاههای مادر و کودک با انجام بازیهای هدفمند مانند شن بازی به رشد و تقویت حواس کودک کمک میکنیم.
فواید شن بازی برای کودکان
برخی از فواید ماسه بازی کودکان عبارت است از:
رشد و پرورش خلاقیت
خلاقیت و نوآوری کودک غالبا در زمانهایی شکوفا میشود که آزادی عمل دارد و میتواند قوه تخیل خویش را برای ساختن چیزی به کار اندازد. از آنجا که بازی با شن طبق الگو، مدل و نقشه از پیش تعیین شده نیست کودکان میتوانند به آفرینش دست بزنند.
همانطور که نقاشی کردن موجب خلاقیت، ابتکار، نوآوری و لذت درونی برای کودک میشود، شن بازی افزون بر همان اثرات، سرگرمی بسیار لذت بخش و شادی آفرین برای کودکان به حساب میآید.
رشد و کنترل اعصاب و عضلات
بیشتر کارهایی که با شن انجام میگیرد با به کارگیری انگشت و دست میباشد. فشار دادن، ضربه زدن، جدا کردن، غلطاندن، قطعه قطعه کردن و به همدیگر متصل کردن به رشد عضلات کمک میکند و باعث میشود کودک تجربههای آسان و موفقی کسب نماید.
رشد و پرورش مهارت های اجتماعی
وقتی چند کودک با همدیگر شن بازی میکنند از شراکت و داد و ستد برای ساختن چیزهای مورد علاقهشان لذت برده و مهارتهای اجتماعیشان پرورش مییابد.
پرورش حس لامسه
خاصیت نرمی و شکل پذیری طبیعی شن، جاذبه ای قویی برای کودکان در هر سنی دارد. هر یک از حواس که بیشتر در معرض محرکات محیطی قرار بگیرد، کاربرد و مهارت آن افزایش مییابد. شن حس لامسه کودک را پرورش می دهد و زمینهی حس لمس کردن را برای او فراهم می کند و مفاهیمی مانند سفت، سخت، نرم، زبر، مرطوب و خشک را برای کودک معنی دار میکند.
برای بازی با شن کودکان از مجموعه حواسشان از قبیل دیدن، لمس کردن و بوییدن استفاده میکنند و از آنجایی که بیشتر کارهایی که با شن انجام می گیرد با به کارگیری انگشتان دست می باشد، حس لامسه بیشتر به کار گرفته می شود.
تقویت و هماهنگی چشم و دست
کودک برای شکل دادن به شن از عضلات دست استفاده میکند و به دنبال آن چشم را به همکاری با دست وا میدارد و از قوه تخیل و تصور خویش برای خلق و ابداع آن کمک گرفته و چیزی را میآفریند.
از آنجا که هماهنگی چشم و دست برای رشد کودک ضروری است، لازم است برای کودکان فعالیتهایی که منجر به هماهنگی حرکتی چشم و دست میشود مانند نقاشی(استفاده از رنگ، قلم مو و آبرنگ)، شن بازی، ساختن مجمسمهها و کارهای شنی، خمیربازی و نقاشی با انگشت را در نظر گرفت.
ایده های شن بازی کودکان
نوشتن با شن:
اولین قدم برای آموزش جلوگیری از گذاشتن اشیا در دهان کودکتان، این است که با او در استفاده از اشیا همراه شوید. کشیدن خطهایی با شن و همراهی کودکتان در آن یعنی اینکه شما در آموزش او موفق عمل کرده اید و بسته به سن کودک میتوانید نوشتن حروف الفبا یا اعداد را با او تمرین کنید. تمرینی متفاوت در فضایی شاد همان چیزی است که کودکتان به آن نیاز دارد.
بازی با شن و آب:
کودکتان مطمئنا عاشق این بازی خواهد شد و خودتان نیز از تماشای اینکه او با دستان کوچکش به درست کردن خانه و قلعههای خلاقانه میپردازد لذت خواهید برد. در این بازی خلاقیت و نشاط بسیار بالایی وجود دارد.
نقاشی با شن:
خارج کردن شن از محفظه آن و تجربه بازی در فضایی دیگر می تواند حس هیجان انگیز متفاوتی داشته باشد، حال اینکه اگر این کار به پیشنهاد خودتان برای کشیدین نقاشی با شن باشد، مطمئنا حس رضایت بیشتری را برای کودک به وجود خواهد آورد.
شرکت در کارگاه شن بازی میتواند به کودکان این امکان را بدهد که با گروه همسالان در ارتباط باشند، از تجربیات اجتماعی و یادگیری گروهی بهرهبرده و مهارتهای ارتباطی خود را بهبود بخشند. برای بهرهبرداری بهتر از شن بازی، والدین میتوانند بهترین کارگاه شن بازی را برای فرزند خود انتخاب کنند که با توجه به نیازها و سطح سنی کودک، بهترین تجربه را برای او فراهم کنند. با شرکت در این کارگاهها، کودکان میتوانند رشد و توسعه خود را در محیطی آموزشی و خلاقانه تجربه کنند.