مراحل رشد کودک در 9 ماهگی
سرفصل مطالب
Toggleمراحل رشد کودک در 9 ماهگی
برای بسیاری از والدین مراحل رشد کودک در 9 ماهگی یکی از مراحل رشد مهم است. با وجود آن که کودک شما همچنان در دوران نوزادی است، اما به دوران نوپایی نزدیکتر میشود. افزایش مهارتها کودک شما در عین حال که هیجانانگیز است، استرس هم به همراه دارد. در این دوران استقلال کودک توسعه پیدا میکند. در این دوران مهارت کودک شما در حرکت کردن، خوردن غذای جامد، مهارتهای زبانی و مهارتهای ظریف توسعه پیدا میکند.
نکته مهم در مورد مراحل رشد
با وجود آن که هر کدام از این مراحل رشد مهم است، شما باید متوجه باشید که هر کودکی با سرعت خاص خود رشد میکند.
اگر مسئلهای هست که راجع به آن نگرانید، میتوانید با متخصص کودکان راجع به آن صحبت کنید. حتما کودکان در این سن باید هر چند وقت یک بار زیر نظر متخصص مورد ارزیابی قرار گیرند تا اگر تاخیری در روند رشد آنها پیدا شد، حتما متوجه آن شوند.
نکات اولیه رشد کودک در 9 ماهگی
- رشد کودک: در 9 ماهگی کودک شما مهارتهای مختلفی از جمله خزیدن، سر خوردن و گرفتن وسیله با دو انگشت را تقویت میکند. آنها همچنین مهارتهای زبانی و ارتباطی خود را گسترش میدهند و میتوانند صداهای بسیاری تولید کنند و سر خود را برای نه گفتن تکان دهند یا به چیزهای مختلف اشاره کنند.
- خواب: به طور میانگین، کودکان در این سن مجموعا 14 ساعت در شبانه روز میخوابند، 11 ساعت از خواب در طول شب است و 3 ساعت دیگر در طول روز است.
- غذا: در حالی که کودک شما همچنان شیر میخورد اما میزان آن کم شده و بیشتر به غذای جامد رو میآورد. بیشتر کودکان در این سن سه وعده غذا میخورند و ممنک است حتی میان وعده هم داشت باشند.
رشد جسمی کودک در 9 ماهگی
تحرک کودک در 9 ماهگی
هر چقدر تحرک کودک شما افزایش پیدا میکند، کودک سعی میکند بیشتر بایستد و مهارتهایش را در راه رفتن افزایش دهد. این یعنی کودک کنار وسایل دیگر راه میرود و از راه رفتن یا ایستادن در مواقعی که دست او را گرفتهاید لذت میبرد.
در 9 ماهگی کودکان معمولا سعی میکنند بایستند، اجسام را با انگشتانشان بردارند. به علاوه کودکان در این سن میتوانند اشاره کنند.
آیا کودک من در 9 ماهگی میخزد یا 4 دست و پا راه میرود؟
برخی از کودکان ممکن است در 9 ماهگی شروع به خزیدن کنند اما اگر کودک هنوز نمیخزد، نگران نباشید. هر کودکی در رشد، سرعت خاص خود را دارد. در واقع هر کودکی ممکن است راههای دیگری برای راه رفتن (به غیر از خزیدن) پیدا کند یا بر روی تقویت یک مهارت دیگر تمرکز کند.
چه زمانی به متخصص مراجعه کنم
باید گفت که چند مهارت فیزیکی وجود دارد که باید آنها را مورد توجه قرار دهید و در صورت مشاهده یا عدم مشاهده آن حتما با پزشک مشورت کنید. اگر کودک در 9 ماهگی نتواند به تنها بنشیند یا اگر موقع خزیدن تنها با یک سمت بدنش حرکت میکند، باید مراقب آن بود. در چنین وضعیتی باید نسبت به کارکرد مناسب سیستم اعصاب و حرکت کودک مطمئن شوید.
کودک شما در 9 ماهگی تقریبا هر ماه 3 سانتی متر رشد میکند. در این زمان ممکمن است وزن بدن کودک نسبت به زمان تولدش 3 برابر شود.
مراحل رشد شناختی کودک 9 ماهگی
در 9 ماهگی مغز کودک شما همچنان به رشد خود ادامه میدهد این کار به آنها کمک میکند جهانشان را از طریق لمس، بازی و حرف زدن با کسی که از او مراقبت میکند درک کنند. در ادامه به نکاتی که باید راجع به رشد شناختی کودک خود بدانید صحبت خواهیم کرد.
مهارتهای زبانی کودک در 9 ماهگی
علاوه بر حرکت کودک، مهارتهای زبانی او نیز در این دوران رشد زیادی میکند. برخی از کودکان در این سن ممکن است همچنان بغبغو کنند در حالی که برخی دیگر میتوانند برای ارتباط با شما طیف وسیعی از صداها را تولید کنند. آنها همچنین میتوانند کلمات ساده مثل «ما» و «دا» را ادا کنند.
کودکان در 9 ماهگی میتوانند صداها را تقلید کنند، سر و صدا ایجاد کنند تا توجه شما را جلب کنند و کلمهی نه را بفهمند.
سایر رفتارهای 9 ماهگی
- بدون کمک میایستد
- شروع به قدم برداشتن میکند، البته ممکن است از چیزهای دیگر کمک بگیرد
- وقتی به او میگویید «بای بای» کن، این کار را انجام میدهد
- نوع کارکرد جهان را کشف میکند
- دوست دارد وسایل مختلف را باز و بسته کند
مراحل رشد غذا خوردن در 9 ماهگی
در این دوران هم کودک باید بتواند غذای جامد بخورد و هم شیر بنوشد. در ادامه نکاتی در مورد غذا خوردن کودک در 9 ماهگی به شما خواهیم گفت.
کودک در 9 ماهگی چقدر باید غذا بخورد؟
در طول 9 ماهگی، کودک شما بین 750 تا 900 کالری در روز احتیاج دارد، 400 تا 500 کالری آن از شیر مادر یا شیر خشک یا ترکیبی از هر دو تامین میشود. اما این اعداد در مورد کالریها فقط به منظور راهنمایی است نه این که حتما این مقدار غذا باید بخورد.
به جای آن سعی کنید غذای مغذی برای کودک خود تهیه کنید. در 9 ماهگی، کودکان سه وعده غذا میخورند و میزان شیر خوردن آن کاهش پیدا میکند. هدف کودک شما خوردن مواد غذایی است که خانوادهی شما میخورد.
کودک 9 ماهه به چه مواد غذایی نیاز دارد؟
نوزادان در 9 ماهگی میتوانند 3 تا 4 واحد میوه و سبزیجات در روز بخورند، 60 تا 120 گرم پروتئین بخورد، همچنین مقداری دانه، نشاسته و تنقلات بخورد. خوردن غذاهایی که سرشار از آهن است در این سن بسیار ضروری است به همین خاطر وعدههای غذایی باید شامل لوبیا، عدس، مرغ و گوشت قرمز باشد.
برای اطمینان از میزان آهن کودک خود، میتوانید بین 9 تا 12 ماهگی او را پیش متخصص ببرید.
آیا میتوان نوزاد را در 9 ماهگی از شیر گرفت؟
بسیاری از والدین در این سن دغدغه دارند که تا چه اندازه به کودک خود شیر بدهند. بهتر است در این سن به کودک خود اجازه دهید، میزان غذایی که میخواهد بخورد را خودش تعیین کند.
تغییرات خواب کودک در 9 ماهگی
هر کودکی متفاوت است، اما کودکان در 9 ماهگی در طول شب میخوابند و در طول روز هم چرت میزنند. در ادامه به برنامهی خواب متناسب برای کودک 9 ماهه خواهیم پرداخت.
کودک در 9 ماهگی چقدر میخوابد؟
در 9 ماهگی بیشتر کودکان در طول شب میخوابند و در روز بین 2 تا 3 بار چرت میزنند. هر بار چرت زدن کودک بین 1 تا 2 ساعت طول میکشد. به صورت میانگین میتوان گفت کودک در طول شبانه روز بین 12 تا 16 ساعت میخوابد که 9 تا 12 ساعت آن در طول شب است.
اگر چه ساعت خواب برای هر کودکی متفاوت است اما معمولا از 7 صبح تا 7 شب کودک بیدار است و در این بین دو بار میخوابد.
چه نوع اختلالات خوابی برای کودک در 9 ماهگی اتفاق میافتد؟
ممکن است کودکان در این دوران شروع به دندان درآوردن میکنند، به همین دلیل خواب کودکان تا حد زیادی ممکن است دچار مشکل شود. سایر اختلالاتی که در خواب کودک اتفاق میافتد به خاطر پرورش مهارتهای جدید است.
حتی اگر کودک شما تا پیش از این شبها راحت میخوابید، سایر عوامل مثل بیماری یا جهش در رشد میتواند به صورت موقت در خواب کودک اختلال ایجاد کند. اگر با چنین اختلالاتی مواجه شدید زیاد سخت نگیرید چون همهی این موارد موقتی است.
اضطراب جدایی در این دوران تشدید میشود. کودک ممکن است در برابر خوابیدن مقاومت کند یا وقتی بیدار میشود دنبال پدر و مادرش بگردد. در چنین مواقعی باید برنامهی خواب کودک را تنظیم کنید و اطمینان حاصل کنید که کودک میتواند خودش به خواب برود.
حفظ سلامت و امنیت کودک در 9 ماهگی
حالا که تحرک کودک شما بیشتر شده و خیلی سریع هم رشد میکند، باید مطمئن شوید کودک شما در امنیت است. دکتر شما میتواند به شما اطمینان دهد که کودک شما سالم است و به خوبی رشد میکند. اما میتوانید تغییراتی در خانهی خود ایجاد کنید تا خانه برای کودکتان ایمن شود.
چک آپ کودک در 9 ماهگی بسیار مهم است. در این دوران دکتر علاوه بر بررسی رشد کودک، واکسنهای مورد نیاز او را هم تزریق خواهد کرد، به همین دلیل باید حواستان باشد، حتما در این دوران برای چک آپ بروید.
نکاتی که در خانه برای حفظ ایمنی کودک 9 ماهه باید رعایت کنید
به دلیل افزایش تحرک کودک در 9 ماهگی، خطراتی که او را تهدید میکند هم بیشتر میشود. بنابراین در این سن باید کودک را مدام زیر نظر داشت.
از آنجایی که کودک شما میتواند با کمک گرفتن از بعضی چیزها بایستد، باید حواستان باشد که چه خطراتی در کمین است. برای مثال آیا کودک دستش به وسایلی که روی میز یا مبل یا حتی آشپزخانه است میرسد؟ اگر میرسد باید همه چیز را از دسترس دور کنید.
اگر کودک خود را در وان بزرگ میگذارید نباید او را تنها بگذارید، حتی اگر کودک بتواند به تنهایی بنشیند.
سایر نکاتی که در مورد کودک 9 ماهه باید در نظر بگیرید
اگرچه سلامت کودک شما در اولویت است، اما فراموش نکنید تقویت هوش هیجانی، علاقمند شدن به بازی و توانایی ارتباط برقرار کردن هم برای کودک مهم است و باید به آن توجه شود. در ادامه به سایر مواردی که در رشد کودک مهم است خواهیم پرداخت:
تغییرات عاطفی و شخصیتی
وقتی کودک شما به 9 ماهگی میرسد، تقریبا میتواند انواع احساسات و شخصیتها را بازی کند؛ از پشتکار و مصمم بودن گرفته تا لج بازی و شادی.
اولویت قرار گرفتن بازی
کودک شما از طریق کشف و شهود از دنیای اطرافش میآموزد. پس فرصتهایی برای بازی و تجربه با نظارت را در اختیار او قرار دهید.
کارگاه مادر و کودک جی جا یکی از فضاهایی است که میتوانید چنین تجربهای را در کنار کودک خود داشت باشید.
با کودک خود حرف بزنید
حواستان باشد در طول روز با کودک خود تعامل داشته باشید، به او بگویید چه کار میکنید، اسم وسایل را به او بگویید و آنها را در مکالمات دخیل کنید. این نوع فعالیتها به رشد کلامی و ارتباطی کودک کمک میکند و در عین حال ارتباط شما با کودکتان را قویتر میکند.
در نظر داشته باشید که کودک شما در این سن معنای کلمهی «نه» را متوجه میشود. بنابراین اگر کودکتان دنبال کار خطرناکی رفتن به او بگویید نه تا متوجه کار اشتباهش شود. حتی اگر کودکان در این سن معنای واژه را به درستی متوجه نشوند اما از حالت چهره و لحن کلام متوجه منظور شما میشوند.
حتی اگر کودک متوجه حرفهایتان نشود، حرف زدن با او نه تنها راهی بسیار دوست داشتنی برای ارتباط با کودک است بلکه به رشد مهارتهای کلامی و ارتباطی کودک هم کمک میکند.
منبع: www.parents.com