مراحل رشد کودک 8 تا 12 ماهگی
کودک در 8 تا 12 ماهگی چه مراحلی از رشد را تجربه میکند؟ در این مقاله والدین را راهنمایی میکنیم تا بتوانند کودکانشان را در مسیر تجربهی مراحل حیاتی رشد کمک کنند.
در 8 تا 12 ماهگی کودک تغییرات زیادی را تجربه میکند. کودک شما در این سن بیشتر از آن که شبیه یک نوزاد باشد، شبیه یک کودک نوپا است. چرا که کودک در 8 تا 12 ماهگی شروع به نشستن، حرکت کردن و تعامل از راههای مختلف است.
در این مقاله به شما میگوییم که بین 8 تا 12 ماهگی چه مراحلی از رشد را باید از کودک خود انتظار داشته باشید.
سرفصل مطالب
Toggle1. نشستن بدون کمک
در 6 ماهگی بسیاری از نوزادان با کمک و حمایت میتوانند بنشینند. اما نشستن بدون کمک و هیچ حمایتی بین 8 تا 12 سالگی اتفاق میافتد. کودک ممکن است هر چند وقت یک بار بیفتد اما معمولا خودشان را روی دستانشان نگه میدارند.
میتوانید قدرت عضلات کودک را پرورش دهید تا خودش بتواند بنشیند. سعی کنید یک توپ را به سمت کودکی که نشسته است هل دهید، هر بار آنها تلاش میکنند به اسباب بازی برسند، عضلات اصلی تقویت میشود. اگر کودک شما تا 10، 11 ماهگی نتوانست بدون کمک بنشیند با دکتر خود صحبت کنید.
2. برداشتن با نوک انگشت
برداشتن با نوک انگشت که در انگلیسی به آن pincer grasp میگویند در واقع توانایی برداشتن اشیا با انگشست شست و اشاره است. محققان نشان دادهاند، این مهارت بین 9 تا 12 ماه شروع به پرورش کردن مییابد، بیشتر کودکان در 12 ماهگی این مهارت را به دست میآورند.
شما در این بازه میبینید که کودکتان هر چیز کوچکی را بین انگشتانش میگیرد. اما حواستان به خطرات خفگی باشد و نکات ایمنی باشد.
3. توجه بیشتری به حرفها دارد
وقتی کودکی خود را برای حرف زدن آماده میکند، نشانههایی از حرف زدن شما برمیدارد. هر چقدر که حرف زدن شما را بیشتر نمایشی میکند برای کودک جذابتر است. محققان نشان دادهاند که گوش دادن به حرف انسان مزایای بسیاری برای نوزادان دارد:
- یادگیری خطوط ساده
- کمک به دسته بندی کردن
- نشان میدهد افرادی که با آنها در ارتباط هستند چه کسانی هستند
- ارتقا تعاملات اجتماعی
- نرشی نسبت به افکار دیگران در کودک ایجاد میشود
میتوانید رشد زبانی کودک خود را از طریق اجازه دادن نگاه کردن لب و حرکات صورتتان تقویت کنید.
4. جستجوی اشیا
در 8 ماهگی کودک شما تنها 2 تا 3 دقیقه را با یک اسباب بازی میگذراند. اما در 12 ماهگی احتمالا 15 دقیقه را بای یک شی جذاب بگذراند.
به آنها اسباببازیهایی بدهید که بتوانند تکان دهند، بکوبند، پرت کنند و بیندازند و به این ترتیب مدت زمان بازی مستقل کودک را افزایش دهید.
5. افزایش احساس خطر پیش غریبه
هر چقدر کودک شما رشد میکند، اضطراب جدایی در او بیشتر میشود. چرا که وابستگی کودک به شما بیشتر میشود و آگاهی آنها افزایش مییابد.
کودک در 6 ماهگی کودکان معمولا افراد آشنا را میشناسند و در 9 ماهگی، کنار این افراد راحتترند. در همین دوران، احساس خطر از غریبه و اضطراب جدایی در کودک شکل میگیرد و افزایش پیدا میکند.
اگر موقعی که کودک شما کنار یک غریبه است کنار او بمایند، میتوانید احساس امنیت را در کودک ایجاد کنید. اگر تعداد افراد جدید که در یک جمع میبینند به حداقل برسد کودک احساس بهتری دارد.
6. پاسخ به درخواستهای کلامی
کودک بین 9 تا 12 ماهگی میتواند دستورالعملهای ساده را پیاده کند، دستورالعملهایی که به صورت کلامی یا با حالت بدن بیان میشود. برای مثال اگر دستتان را به طرف کودک دراز کنید و به او بگویید «اسباب بازی رو بده به من».
یکی از ایدههای جالبی که میتوانید از طریق آن مهارت زبانی کودک خود را افزایش دهید این است که وقتی شیای را در دست گرفته، نام آن شی را بگویید. این یکی از تمریناتی است که میتوانند در مرحله رشد مهارت زبانی کودک، آن را بسیار توسعه دهد.
7. کوبیدن چیزها به هم
وقتی کودک شما برای اولین بار با قطعات پلاستیکی یا همان بلوکها بازی میکند، عاشق این است که آنها را پرت کند یا به هم بکوبد. کودک تقریبا بین 9 تا 11 ماهگی شروع به گرفتن هر کدام از قطعات در یکی از دستانش میکند و بعد آنها را به هم میکوبد.
در 12 ماهگی کودک میتواند سازههای بسیار ابتدایی بسازند و عاشق این است که بعد از ساختن آن را تخریب کند.
با در دسترس قرار دادن اشیایی که میتواند آنها را به هم کوبید این کار را در کودک خود تشویق کنید. لیوانهای پلاستیکی در اندازههای مختلف و بلوکهای رنگی بهترین گزینه هستند. اگر در حین این بازیها متوجه شدید که کودکتان یک دست غالب دارد که اغلب اشیا را با آن برمیدارد یا فقط با یک دست کار میکند حتما با دکتر خود مشورت کنید. چرا که کودکان تا 5-4 سالگی دست غالب ندارند.
8. پیدا کردن اشیای پنهان
کودک در دوران رشد 8 تا 9 ماهگی مفهوم ماندگاری را تمرین میکند. این دوره برای اطمینان بخشی به کودک بسیار مهم است چرا که یاد میگیرد شما حتی اگر از اتاق بیرون بروید همچنان وجود دارید و باز میگردید.
تقویت این مهارت در کودک میتواند از طریق دالی بازی باشد. میتوانید پشت مبل قایم شوید اما یک پای خود را بیرون بگذارید تا شما را پیدا کنند.
9. تلاش برای 4 دست و پا راه رفتن
از آنجایی که عضلات دست کودک شما قویتر از عضلات پا است، وقتی به صورت چهار دست و پا قرار میگیرد عقب و جلو میکند اما حرکت نمیکند. سعی کنید اسباب بازیها و اشیای جالب و جذاب را جلوی روی کودک قرار دهید تا برای رسیدن به آن تلاش کند.
10. تقویت حافظه
در این سن کودک شما آنقدر حافظه خود را قوی نکرده است که بتواند خاطراتش را در تمام طول عمر به یاد بیاورد. اما آنها میتوانند محل نگه داشتن اسباببازیهایشان را به یاد بیاورند و بدانند معمولا بعد از چرت زدن چه کاری باید انجام دهند. زمانی که کودک یک روتین مشخص دارد، بهتر میتواند این مهارت را تقویت کند.
11. تقلید از دیگران
از آنجایی که کودکان از طریق تقلید یاد میگیرند، کلمات و رفتارهای شما را تقلید میکنند. ممکن است متوجه شوید کودک دست میزند.
آنها در این دوران یاد میگیرند که چه کاری انجام دهند تا شما آنها را تشویق کنید و برایشان دست بزنید و از عمد آن کار را تکرار میکنند. آنها بین 9 تا 12 ماهگی دست تکان دادن (بای بای کردن) را تمرین میکنند.
12. رفتن کنار وسایل
کودک بین 9 تا 12 ماهگی سعی میکند بایستد بنابراین بسیار مهم است که همهی وسایلی که کودک میخواهد به آن تکیه کند و به کمک آن بایستد ثابت باشد. برای مثال اگر کتابخانه یا قفسهای در خانه دارید باید آن را بردارید یا به دیوار بچسبانید.
13. اشیا را در جای خود بگذارند
وقتی کودک شما وسایل را در جای خود قرار میدهد همزمان کنجکاوی و حل مسئله کودک با هم تقویت میشود. تحقیقات نشان میدهد کودکان بین 7 تا 12 ماهگی علاقمند به این نوع بازیها میشود. این کار در ابتدا ممکن است خود را به شکل بیرون ریختن اسباب بازیهای داخل سبد به بیرون و جمع کردن آن باشد، اما بعدتر به کابینتهای آشپزخانه هم میرسد.
14. ترجیح خود را نسبت به اشیای مختلف نشان میدهد
اسباببازیها مورد علاقهی کودکان در واقع «اشیای آنها در دوره گذار» است. این وسایل به کودکان کمک میکند از دنیای وابستگی به دنیای استقلال بروند. استفاده از این اشیا نشانهی ضعف یا عدم اطمینان نیست.
برخی از بچهها ممکن است بیشتر از یک عروسک مورد علاقه داشته باشند پس نگران نباشید. اما اگر میخواهید کودک تنها یک اسباب بازی داشته باشد که در کنار آن احساس آرامش کند، میتواند او را به انتخاب یک شی تشویق کنید.
15. غذا خوردن با دست
وقتی کودک شما مهارت گرفتن اشیا بین دو انگشت را تمرین میکند و میتواند بدون کمک غذا بخورد، آماده هستند تا با دست غذا بخورند.
غذاهای متنوعی در اختیار کودک خود قرار دهید تا بتواند تمایز میان حس و طعم غذاها را تشخیص دهد. از جمله غذاهایی که کودک میتواند با دست بخورد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- غلات صبحانه
- نیمرو
- میوهها و سبزیجات نرم و برش خورده
- ماست
- پنیر
- گوشت پخته و تکه شده
- بیسکوییت
- کراکر
- پاستا
- پوره سیب زمینی
16. راه رفتن با کمک
در حدود 11 ماهگی کودک شما ممکن است با کمک گرفتن از کنارهی مبل به آرامی راه برود. این کار برای راه رفتن بدون کمک که بعد از 1 سالگی اتفاق میافتد بسیار مهم است. اجازه دهید کودک شما دور خانه بچرخد و با کمک گرفتن از لبههای صندلی راه برود. حتما حواستان باشد وسایلی که ممکن است کودک از آنها کمک بگیرد حتما ثابت باشد.
17. نشان دادن با انگشت اشاره
ممکن است متوجه شوید کودکتان به چیزهایی که میخواهد یا از آن لذت میبرد اشاره میکند. این توانایی معمولا در 12 ماهگی اتفاق میافتد.
کودکانی که در این سن هستند معمولا دوست دارند موقع خواندن قصه به تصاویر کتاب اشاره کنند. وقتی برای کودک کتاب میخوانید از او بخواهید به درخت، گربه، توپ یا هر چیزی که در تصویر میبیند اشاره کند.
18. کمک کردن در لباس پوشیدن
کودک در این مرحله ممکن است بازو یا پای خود را برای کمک کردن به لباس پوشیدن حرکت دهد. این توانایی معمولا در 1 سالگی نمایان میشود. کودکان بزرگتر قادرند جورابها و کلاههایشان را دربیاورند.
19. برداشتن اولین قدمها آخرین مراحل رشد کودک 8 تا 12 ماهگی
اکثر کودکان بین 9 تا 12 ماهگی اولین قدمهای خود را برمیدارند، هر چند که ممکن است برای برخی از کودکان این فرآیند دیرتر اتفاق بیفتد.
میتوانید کودکان را با یک قدم دورتر ایستادن تشویق به راه رفتن کنید. هر چقدر کودک مهارت خود را بیشتر ارتقا میدهد، شما هم چند قدم بیشتر از او فاصله بگیرید.
منبع: parents.com